Koffie, wereldwijd geliefd, kent talloze mythes en legendes over de relatie tussen koffie, gezondheid en welzijn. Het is van belangrijk om feiten van fictie te onderscheiden om een evenwichtig begrip te krijgen van hoe koffie kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. In dit artikel onderzoek je een aantal feiten en mythes.
· Koffie leidt tot uitdroging
· Koffie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
· Eén kop koffie is gezond, twee koppen zijn nog beter, drie bakken zijn het best
· Koffie leidt tot botontkalking
· Van koffie kun je niet slapen
· Koffie is ontdekt door Kaldi
· Langer leven door een paar koppen koffie per dag
Koffie leidt tot uitdroging
Een van de meest voorkomende mythes is dat koffie leidt tot uitdroging. Wetenschappelijk onderzoek, zoals uitgelegd door The American Journal of Clinical Nutrition, concludeert echter dat matige koffieconsumptie geen significant dehydraterend effect heeft en zelfs kan bijdragen aan de dagelijkse vochtinname.
Koffie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten
Recent onderzoek, zoals gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, suggereert echter dat matige koffieconsumptie verband kan houden met een lager risico op bepaalde hart- en vaatziekten, dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van antioxidanten in koffie. Natuurlijk moet je altijd individuele gezondheidsomstandigheden in overweging nemen.
Eén kop koffie is gezond, twee koppen zijn nog beter, drie bakken zijn het best voor je gezondheid
Een kop koffie brengt gezondheidsvoordelen met zich mee, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Wageningen en UMC Groningen. Een maximum van 4 koppen koffie per dag zou zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je nieren. Goed om te weten: het gaat om zwarte koffie zonder suiker of andere (ongezonde) toevoegingen. Het onderzoek vond plaats onder bijna 80.000 Nederlandse proefpersonen, van wie een groot deel dagelijks koffiedrinkt. Daaruit blijkt dat wie koffiedrinkt gezondere nieren heeft. Mensen met diabetes profiteren zelfs het meest.
Koffie leidt tot botontkalking
Een andere hardnekkige mythe is dat koffie leidt tot botontkalking. Onderzoek, zoals beschreven in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, wijst uit dat matige koffieconsumptie geen significante negatieve impact heeft op de botdichtheid. Bovendien kan koffie bijdragen aan de levering van mineralen, zoals magnesium, die belangrijk zijn voor de botgezondheid.
Van koffie kun je niet slapen
De zorg dat koffie leidt tot slapeloosheid is ook een veel voorkomende mythe. Hoewel cafeïne een stimulerend middel is, reageren mensen verschillend op de effecten ervan. Het is belangrijk om individuele gevoeligheden voor cafeïne in overweging te nemen, zoals aangegeven in onderzoek van het tijdschrift Sleep Medicine Reviews.
Koffie is ontdekt door Kaldi
Een boeiende legende over koffie is de ontdekking ervan door de Ethiopische geitenhoeder Kaldi. Hoewel deze legende misschien romantisch is, is de werkelijke oorsprong van koffie complexer en omvat het eeuwen van ontwikkeling en handel in verschillende delen van de wereld.
Langer leven door een paar koppen koffie per dag
Mensen die een paar kopjes koffie per dag drinken, lijken minder snel dood te gaan. Dat is de conclusie van een nieuwe studie waar The New York Times over schrijft. Maar, zo wordt direct gewaarschuwd, te veel kan averechts werken. Voor het onderzoek zijn de gezondheidsgegevens van 170.000 mensen in Groot-Brittannië van 37 tot 73 jaar zeven jaar lang in de gaten gehouden. Daarbij werd hun ook gevraagd naar voedingspatronen en dus ook de consumptie van koffie. Of je cafeïnevrije koffie of koffie met cafeïne drinkt, maakt overigens voor het sterfterisico niet uit.
Het is belangrijk altijd kritisch te zijn ten opzichte van mythes en legendes en je informatie te baseren op wetenschappelijk onderzoek én gezond verstand. Matige koffieconsumptie kan deel uitmaken van een gezonde levensstijl en zelfs enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zoals met veel dingen geldt, draait het allemaal om balans en individualiteit. Geniet dus gerust van je kop koffie, wetende dat het, als je het met mate drinkt, waarschijnlijk bijdraagt aan je algehele welzijn.
The American Journal of Clinical Nutrition - "Effects of caffeine on hydration and cognition"
National Library of medicine - "Coffee and Tea Consumption Are Inversely Associated With Mortality in a Multiethnic Urban Population"
Sleep Medicine Reviews - "Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children"
Annals of Internal medicine – “Association of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Coffee Consumption With All-Cause and Cause-Specific Mortality”
Wageningen University & Research – “Goed nieuws voor koffieliefhebbers: bakkie pleur lijkt goed voor niergezondheid - WUR”
Comments