top of page
Kop koffie in de hand op witte tafel naast papieren plant

DE KOFFIEPROEVERIJ

Een koffieproeverij organiseren is niet alleen gezellig, maar ook fijn om verschillen tussen koffie blends te ontdekken. Bij een koffie proeverij doorloop je iedere keer 4 stappen. Zo waardeer je de karakteristieke smaak van de koffies. Ontdek wat je nodig hebt voor een proeverij, hoe je de koffie proeverij voorbereid en welke 4 stappen je iedere keer neemt bij het proeven.

 

 • Wat heb je nodig

 • Hoe bereid je je koffie proeverij voor

 • De 4 stappen

 

Wat heb je nodig

 

De voorbereiding

Voordat je begint, zet je per persoon de volgende dingen klaar:

 • 3 lege koppen om de koffie in te schenken

 • Iets neutraliserends als een glas water, cracker of stokbrood

 • 3 proefnotitie vellen

 • Pen om je bevindingen te noteren

 

De 4 stappen

Stap 1 Ruik

Ruik altijd de koffie voordat je proeft. Je tong kan maar vier smaken herkennen: zout, zoet, bitter en zuur. Je neus kan duizenden geuren herkennen. Plaats je hand over de koffie, zodat je geuren opvangt, en houdt de kop zo dicht mogelijk bij je neus zodat je de koffie goed ruikt als je je hand iets optilt.

Stap 2 Slurp

Als je een koffie proeft, is het belangrijk dat je slurpt. Bij het slurpen verdeel je de koffie over je gehemelte en bereiken alle subtiele geuren en aroma's je neus.

Stap 3 Herken

Probeer te bepalen waar je de smaakt ervaart op je tong. Op het puntje of de zijkant? Wat is het mondgevoel en de body van de koffie op je tong?

Stap 4 Beschrijf

Bedenk hoe je deze ervaring beschrijft. Denk aan aroma, de zuurgraad, de body en de smaak.

 

Vul het proefnotitie vel in. Is iedereen klaar met schrijven? Bespreek wat je hebt gezien, geroken of geproefd in je koffie. En bespreek natuurlijk het eindoordeel in een cijfer. Ga nu voor ronde 2 en ronde 3. Vergeet niet om tussen rondes door iets neutraliserends te gebruiken als water, een cracker of stokbrood.

 

De koffieproeverij van Gewoon, Goede Boon

Proefvaardigheden aanscherpen, nieuwe koffiebonen ontdekken en nieuwe koffie kennis opdoen. Allemaal vanuit je eigen thuisomgeving: Je krijg het koffie (thuis)proeverij pakket met drie koffie blends thuis bezorgd. Je ontvangt ruim voldoende koffiebonen om je koffie apparaat in te stellen bij het bepalen van een passende maalgraad. Door de bijgeleverde koffiegids en smaakprofielkaarten ga je met deze (thuis)proeverij op ontdekkingstocht door de wereld van koffie.
 

 • Proefvaardigheden aanscherpen

 • Nieuwe koffiebonen ontdekken

 • (Nieuwe) koffie kennis opdoen

 

 

 

Hoe werkt de (thuis)proeverij


De proeverij doe je thuis. Het is leuk om te doen met je partner of vrienden omdat je door de proefnotities samen smaken herkent en bespreekt. Proef jij hetzelfde als een ander? Wie weet verrassen jullie elkaar. Met de handige QR code naar het aromawiel in de koffiegids komen jullie samen tot het beschrijven van geuren en smaken. Met de koffie proeverij van Gewoon, Goede Boon ga je aan de slag met je reuk, smaak en tastzin.

 

Je proeft 3 verschillende soorten koffiebonen waarbij je met behulp van proefnotities je geur en smaak vangt. Op deze manier ontdek je de nuances die komen kijken bij het proeven van koffie. Om de proeverij compleet te maken ontvang je door de bijgeleverde 44 pagina's tellende koffiegids informatie over de geschiedenis van koffie, koffie recepten en leuke koffie weetjes. Een compleet pakket om je koffie kennis flink op te krikken. 

 

 

Rainforest Alliance
 

Alle vers gebrande koffiebonen van Gewoon, Goede Goon dragen het Rainforest Alliance keurmerk. Dit is een internationale non-profit organisatie die werkt op het snijvlak van ondernemen, agricultuur en bossen. Dit zorgt voor een betere toekomst voor mens en natuur door verantwoord ondernemen.  


Inhoud van de Gewoon, Goede Boon (thuis)proeverij

De inhoud van je Gewoon, Goede Boon proeverij koop je voor 2, 4, 6 of 9 personen. De inhoud van de proeverij bij 2 personen:

 • 3 x 250 gram Gewoon, Goede Boon: Gewoon, Goede Boon #1, Gewoon, Goede Boon #2 en Gewoon, Goede Boon #3. Lees meer over de samenstelling van de koffiebonen.

 • Proefnotities met QR code naar het aromawiel in de koffiegids. Met dit aromawiel heb je een handig hulpmiddel waarmee je herkent wat je proeft.

 • Een 44 pagina's tellende koffiegids die informatie bevat over de geschiedenis van koffie, koffie recepten en interessante koffieweetjes waarmee je je kennis over koffie flink opkrikt. 

 • Je betaalt maar € 30,- inclusief verzendkosten voor een proeverij voor twee personen.

Gemalen koffie van koffiebonen in piston
.png
C7EA4AE5-16F4-4663-9628-AACD1F7B95AD.png
Foto 19-07-2021 17 24 09.png
Foto 02-07-2021 10 48 45.png
bottom of page