top of page

Dit moet je weten over cafeïnearme koffie

Bijgewerkt op: 21 jun.

Koffie is niet alleen een drankje, het is een beleving. Voor velen van ons is het een essentieel onderdeel van onze ochtendroutine, een moment van rust in de middag of zelfs een sociale gebeurtenis om te delen met vrienden. Maar wat als je graag van die heerlijke smaak wilt genieten zonder de bijbehorende cafeïne kick? Dat is waar cafeïnearme koffie om de hoek komt kijken.Cafeïnevrije koffieCafeïnevrije versus cafeïnearme koffie: Wat is het verschil?


Het verschil tussen gewone, cafeïnevrije en cafeïnearme koffiebonen zit in het maakproces. Het maakproces zorgt voor de aanwezige hoeveelheid cafeïne.


  • Gewone koffiebonen ondergaan een brandproces en bevatten gemiddeld 6% cafeïne.

  • Bij cafeïnevrije koffiebonen is het grootste deel van de cafeïne verwijderd. Cafeïnevrije koffiebonen hebben een proces ondergaan waarbij cafeïne is onttrokken, vaak door middel van de koffiebonen laten weken in warm water of een chemische methode. Deze processen beïnvloeden de smaak, waardoor je cafeïnevrije koffiebonen vaak minder aromatisch ervaart.

  • Cafeïnearme koffiebonen zijn koffiebonen van zeer hoge kwaliteit Arabica. Omdat de kwaliteit van de bonen zo hoog is, bestaat cafeïnearme koffie uit substantieel minder cafeïne dan gewone koffie.


Gewoon Goede Boon #4 is cafeinearm en voor maar liefst 98,62% cafeïnevrij*. Er gaat geen extra proces vooraf aan het drogen en branden van de koffiebonen. Hierdoor bevat je koffie minder cafeïne dan de reguliere gemiddelde 6%, en is de smaak subliem, net als de gewone koffiebonen uit ons assortiment.

*maximaal 1,38% cafeïne


De gezondheidsvoordelen van minder cafeïne in je koffie 

Minder cafeïne in je koffie biedt een scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder antioxidanten die ontstekingen kunnen bestrijden en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen, evenals een verlaagd risico op aandoeningen zoals type 2 diabetes, leverziekte en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan het drinken minder cafeïne in je koffie je mentale gezondheid bevorderen door angstniveaus te verminderen en de stemming te verbeteren, terwijl het ook een betere slaapkwaliteit ondersteunt voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Wist je dat minder cafeïne hormonale klachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten kan verminderen, waardoor cafeïnearm een gunstige keuze is, vooral tijdens de overgang? Lees hier een uitgebreid artikel over de gezondheidsvoordelen van cafeïnearme koffie. 
Cafeïnearm en cafeïnevrij: een nuance


Hoewel we 'cafeïnevrije' koffie als term gebruiken, zijn cafeïnevrije koffiebonen nooit 100% cafeïnevrij. Het is vergelijkbaar met alcoholvrij bier dat een minimaal percentage alcohol bevat. Zo geldt dit ook voor cafeïnevrije koffiebonen. Het percentage cafeïne ligt zo laag, dat het nagenoeg cafeïnevrij is.


Cafeïnearme koffie biedt een fantastisch alternatief als je minder cafeïne met een goede smaak wilt nuttigen. Met de cafeïnearme koffiebonen van Gewoon Goede Boon #4 geniet je niet alleen van de heerlijke smaak van koffie, maar ook van de geruststelling dat je cafeïne-inname aanzienlijk minder is. 


Koop Gewoon Goede Boon #4 en ervaar zelf de heerlijke smaak van hoogwaardige cafeïnevrije koffie. Geniet van de smaak zonder de cafeïne. 27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page