top of page

Deze vijf koffiefeitjes wist je nog niet

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Koffie bevat cafeïne, dat is waarschijnlijk geen verrassing voor je. Maar wist je dat er nog veel meer te ontdekken is over koffie? In deze blog ontdek je verrassende en grappige feitjes over koffie. Ben je benieuwd? Pak er een lekkere kop koffie bij en lees snel verder!

1. 1 Oktober is Wereld Koffiedag

Er bestaat een heuse feestdag om koffie te vieren. Op 1 Oktober is het ‘Internationale Dag van de Koffie’, ook wel ‘Wereld Koffiedag’ genoemd. Op deze dag is er veel aandacht voor fairtrade koffie, waarmee koffieboeren een eerlijke prijs krijgen. Gewoon Goede Boon vindt dit ook heel belangrijk. Lees er hier meer over.

In landen waar men koffie verbouwt, vieren ze deze feestdag uitbundiger dan in Nederland. Wel schenken een aantal horecabedrijven in Nederland op Wereld Koffiedag gratis koffie.

In sommige landen wordt Wereld Koffiedag al op 29 september gevierd. Op de laatste zaterdag van september vieren ze in Duitsland ‘Tag des Kaffees’, koffiedag dus. In Nederland is de vierde dinsdag van september ‘Nationale Koffiedag’. Meer weten over koffiedag? Neem dan hier een kijkje.

2. Ontdekt door een geit

Er gaan verschillende legendes rond over het ontdekken van koffie. Eén daarvan vertelt dat koffie is ontdekt door een geit. De geit at een koffiebes en kreeg daarvan veel energie. Een herder zag dit en besloot de bessen en hun pit (de koffieboon) verder te onderzoeken. Zo kwam hij erachter dat koffie inderdaad energie gaf en concentratie kon verbeteren. Ben je benieuwd geworden naar het hele verhaal? Lees dan 'Waar komt koffie vandaan?’

3. 60 Soorten koffieplanten

Wist je dat er zo’n 60 soorten koffieplanten zijn? Slechts twee hiervan zijn geschikt om koffie te maken: Arabica en Robusta. De koffieplant Arabica komt uit Arabië en Robusta uit Afrika. In Arabicabonen zit zo’n 50% minder cafeïne dan in de Robustabonen. Meer weten over de verschillen tussen Arabica en Robusta? Ontdek het in de blog 'Arabica versus robusta koffiebonen, wat is het verschil?'

4. Koffie festival

Behalve een eigen feestdag, heeft koffie ook een eigen festival in Nederland. Dit vindt plaats in Amsterdam. Op dit festival zijn niet alleen verschillende wedstrijden tussen barista’s, maar ook workshops en proeverijen. Verder bewonder je er latte art, eet je er street food en test je de hipste koffiemachines. En natuurlijk drink je er koffie. Heel veel koffie. Nieuwsgierig geworden naar dit festival? Check dan hier de website.

5. Duurste koffie ter wereld

De duurste koffie ter wereld is Kopi Loewak. ‘Kopi’ is Indonesisch voor ‘koffie’ en ‘loewak’ is de naam van een katachtig dier die een belangrijke rol speelt bij het maken van deze koffie. De loewak eet een rauwe rode koffiebes. Hij verteert wel het vruchtvlees van de bes, maar de pit blijft heel en het beestje poept deze pit uit. De pitten droog je, schil je en rooster je licht en zo heb je Kopi Loewak. Omdat de loewaks jaarlijks maar voor zo’n 200 kilo koffie zorgen, is het de duurste koffie ter wereld. Voor een kilo van deze bijzondere koffie betaal je ongeveer 6.600 dollar. Neem hier een kijkje als je meer wilt weten over kopi loewak.

Kopi Loewak heeft Gewoon Goede Boon niet, maar wel koffiebonen van topkwaliteit. Bestel hier je zak koffiebonen voor een lekkere kop koffie.


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page