top of page

Arabica versus Robusta koffiebonen, wat is het verschil?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

De meest bekende soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta koffiebonen. Deze zijn niet alleen het meest bekend maar ook het meest gebruikt voor koffieproductie. Van alle koffiebonen die jaarlijks geproduceerd worden, bestaat ongeveer 70% uit Arabica koffiebonen en ongeveer 30% uit Robusta koffiebonen. Wat is nou het verschil tussen deze twee koffiebonen?


Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen zijn aromatisch van smaak en hebben een verfijnde en zoete (fruitig/bloemig) smaak. De grond waarop deze koffieboon groeit, is sterk van invloed op de smaak. Zo kan het zijn dat een Arabica koffieboon die uit Brazilië komt, heel andere smaakaccenten heeft dan een Arabica koffieboon uit Ethiopië.


Arabica koffiebonen worden op grote hoogte geteeld, namelijk op zo’n 1500 meter hoogte. Ze groeien aan struiken waaraan langwerpige peulen groeien waar de koffiebonen in zitten. De meeste Arabica bonen worden geteeld in streken rond de evenaar. Omdat de Arabica koffiebonen hoog groeien, is de productie kostbaarder, arbeidsintensiever en dat maakt de koffie duurder. Nog een effect van hogere hoogte is dat de Arabica minder last heeft van ziektes en parasieten. Hierdoor hoeft de koffiebon weinig cafeïne aan te maken waardoor de koffieboon van nature een laag cafeïne gehalte heeft (35% minder dan de Robusta koffiebonen).


Robusta koffiebonen

Robusta bonen hebben een stevige, ronde smaak. De smaaktonen variëren van graanachtig tot houtachtig en deze zijn eerder bitter dan zuur. Je vindt vrijwel nooit koffie van 100% Robusta bonen, dit zou veel te bitter worden qua smaak. Wel wordt Robusta vaak toegevoegd aan een melange, want het vetgehalte van de boon zorgt voor een mooie cremalaag en Robusta kan net de juiste bitterheid en wat extra cafeïne aan een koffie melange toevoegen. Ook bij Robusta bonen hangt de smaak sterk af van het land van herkomst.


De Robusta koffieplant groeit een stuk lager dan de Arabica (tot 600 meter) en beschermt zichzelf door flink wat cafeïne aan te maken. Hierdoor proeft de Robusta een stuk sterker en scherper dan de Arabica bonen. Omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft, zijn de Arabica koffiebonen populairder. De Arabica koffiebonen groeien als kleine besjes aan grote planten en worden in velden geteeld. Omdat de planten lager groeien zijn ze veel beter bestand tegen hitte, vocht en ziekten. Dit maakt ze makkelijker te telen en dus goedkoper dan Arabica bonen.


Gewoon, Goede Boon koffiebonen

De koffiebonen van Gewoon, goede boon #1, koop je deze in een blend (mix) van 500 gram. De koffieboon is een hogere klasse boon en de blend bestaat uit 90% hoogwaardige Arabica koffieboon en een vleugje (10%) sterke Robusta koffieboon.


Welke boon je kiest, hangt dus af van je smaak en wensen. Waarschijnlijk drink je nooit 100% Robusta, hiervoor leent de nogal bittere boon zich niet. Als je voor 100% Arabica gaat zul je een verfijnde, ietwat zoete smaakbeleving hebben. Hoe meer Robusta er aan een Arabica wordt toegevoegd, hoe sterker en bitterder deze zal smaken. Bovendien bevat Robusta meer cafeïne en of je dat wilt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page