top of page

In deze 4 stappen organiseer je een koffie proeverij van koffiebonen

Bijgewerkt op: 7 jan.

Als je een koffie proeverij houdt, neem je iedere keer vier stappen. Zo waardeer je de karakteristieke smaak van de koffies. In deze blog lees je wat je nodig hebt, hoe je de koffie proeverij voorbereid en welke 4 stappen je iedere keer neemt bij het proeven.


  • Wat heb je nodig

  • Hoe bereid je je koffie proeverij voor

  • De 4 stappenBenodigdheden

Dit heb je nodig:


Zorg ervoor dat je niet direct na het eten, drinken of tanden poetsen aan de slag gaat met je koffie proeverij.

Voordat je begint, zet je per persoon de volgende dingen klaar:

3 lege koppen om de koffie in te schenken

  • Iets neutraliserends als een glas water, cracker of stokbrood

  • 3 proefnotitie vellen

  • Pen om je bevindingen te noteren
Zet de 3 smaken koffiebonen bij je koffiemachine klaar en start nu met proeven. Zet voor iedere deelnemer een kop koffie of zet 1 kop koffie en verdeel dit over de deelnemers.

De 4 stappen


Stap 1 Ruik

Ruik altijd de koffie voordat je proeft. Je tong kan maar vier smaken herkennen: zout, zoet, bitter en zuur. Je neus kan duizenden geuren herkennen. Plaats je hand over de koffie, zodat je geuren opvangt, en houdt de kop zo dicht mogelijk bij je neus zodat je de koffie goed ruikt als je je hand iets optilt.


Stap 2 Slurp

Als je een koffie proeft, is het belangrijk dat je slurpt. Bij het slurpen verdeel je de koffie over je gehemelte en bereiken alle subtiele geuren en aroma's je neus.


Stap 3 Herken

Probeer te bepalen waar je de smaakt ervaart op je tong. Op het puntje of de zijkant? Wat is het mondgevoel en de body van de koffie op je tong?


Stap 4 Beschrijf

Bedenk hoe je deze ervaring beschrijft. Denk aan aroma, de zuurgraad, de body en de smaak.


Vul het proefnotitie vel in. Is iedereen klaar met schrijven? Bespreek wat je hebt gezien, geroken of geproefd in je koffie. En bespreek natuurlijk het eindoordeel in een cijfer. Ga nu voor ronde 2 en ronde 3. Vergeet niet om tussen rondes door iets neutraliserends te gebruiken als water, een cracker of stokbrood.

192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page