top of page

Wat is koffie eigenlijk?

Bijgewerkt op: 7 jan.

Nederlanders drinken gemiddeld de meeste koffie ter wereld. Nederlanders drinken volgens Euromonitor namelijk maar liefst 2,4 koppen koffie per dag per persoon. Maar wat is koffie eigenlijk precies? In deze blog kom je er achter, lees je de basics van koffie en de verschillende soorten koffie die er zijn.

Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande pitten van de koffieplant die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd. Koffie bevat het stimulerende middel cafeïne (Bron: Wikipedia)

De meeste soorten komen van nature voor in tropisch Afrika en op de eilanden in de Indische Oceaan. Ze vinden hun oorsprong in Ethiopie, Jemen en Soedan.


Hoe maak je koffie?

Koffie maak je van water en koffiebonen. Je filtert de gemalen en gebrande zaden van de plant (koffiebonen) met water. Omdat koffie cafeïne bevat, een opwekkende stof, drinken we het vaak in de ochtend om wakker te worden.
De basis: Koffiebonen

We gebruiken koffiebonen om koffie te maken. Deze koffiebonen zijn afkomstig van de koffieplant maar zijn eigenlijk niet echt bonen. Ze hebben wel deze vorm en daarom noemen we het zo. Eigenlijk gaat het om de zaden van de koffieplant. De koffiebonen zijn volgroeide zaadjes van de kersen van de koffieplan. Men oogst de kersen van de koffieplant en verwijdert eerst de buitenste laag en daarna worden de zaden gedroogd en geroosterd.


Het roosteren van de gedroogde koffiebonen heet koffie branden. Dit proces zorgt voor het karamelliseren van de suikers, waardoor het aroma en de smaak van de koffieboon ontstaat. Er zijn verschillende gradaties van koffiebranden; van licht gebrand tot donker gebrand. De koffiebonen van Gewoon, Goede Boon zijn rustig medium gebrand.

De gebrande koffiebonen worden gemalen of ongemalen verkocht. Je kunt ongemalen koffiebonen zelf malen, bijvoorbeeld met een van deze koffiemolens. Het voordeel van zelf malen is dat je de aroma’s op deze manier zo goed mogelijk behoudt. De versheid van gemalen koffie gaat namelijk sneller achteruit.


Er zijn verschillende soorten koffiebonen, die verschillen in plantensoort en herkomst. Hier lees je daar meer over.


Soorten koffie

 • Zwarte koffie, espresso of dubbele espresso, een fijngemalen koffie die onder een druk van 9 bar met water wordt overgoten.

 • Ristretto, een sterkere versie van de espresso, wordt harder geperst en heeft dus veel minder water nodig.

 • Koffie met room, een espresso met een scheutje room of melk toegevoegd.

 • Latte, gemaakt van espresso, maar ook meestal van gestoomde melk, met een lichte melkroom aan de bovenkant.

 • Macchiato, op een klassieke basis een lichte laag warme melkschuim toevoegen.

 • Koffie met melk, een lungo uitgebreid met een beetje warme melk.

 • Cortado, dubbel shot espresso dat verlengd met 2/3 melkschuim

 • Flat White, sterke espresso met een zijdezachte schuimlaag zonder bubbeltjes.

 • Cappuccino: grote kop met 1/3 hete melk en vervolgens 2/3 melkschuim. Je kunt er een beetje cacaopoeder overheen doen.

 • Lange koffie, alleen verlengd door een enkele of dubbele espresso in een glas heet water te gieten.

 • Moka, cappuccino ,met een beetje room en chocolade zijn en een snufje cacaopoeder bovenop.Krijg je van het lezen over de basis van koffie zin in een goede kop koffie? Ga dan nu naar de shop en koop brandverse koffiebonen.19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page