top of page

Wat voor koffiebonen zijn er

Bijgewerkt op: 7 jan.

In totaal bestaan er 3 koffiesoorten: de Coffea Arabica, Coffea Robusta en Coffea Liberica. Van deze 3 koffiesoorten, worden maar 2 soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie. Dit zijn de Arabica en Robusta koffiebonen. Wat zijn dit eigenlijk voor koffiebonen? En hoe worden ze verkocht? Ontdek het in deze blog.

  • Coffea Arabica

  • Coffea Robusta

  • Coffea Liberica

  • Koffiebonen individueel of in een combinatie


Coffea Arabica

Coffea arabica is een plantensoort uit de sterbladigenfamilie. De tetraploïde en zelfbestuivende plant kan ongesnoeid ongeveer vijf meter hoog worden. Van oorsprong komt Coffea arabica uit het Ethiopisch Hoogland. (Bron: Wikipedia). Maar liefst 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit Arabica koffiebonen. Arabica heeft een verfijnde en zoete smaak. Dit komt door de hoogte waarop de koffieplaneten groeien.


Ben je op zoek naar een 100% arabica koffieboon? Kies dan voor Gewoon, Goede Boon #1 Verfijnd en Zoet.

Coffea Robusta

Coffea canephora, is een plant uit de sterbladigenfamilie. Coffea canephora komt van oorsprong uit het middelgebergte van Afrika rond de evenaar, tussen 10° Noorder- en Zuiderbreedte, van de Westkust tot Oeganda. Bij een natuurlijke groei vormt de plant een kleine boom. (Bron: Wikipedia). De Coffea Robusta is een soort koffieplant die goed is voor 30% van de wereldproductie koffiebonen. De koffieplant wordt steeds populairder onder telers, omdat de plant sterker is dan de Coffea Arabica en minder snel ten prooi valt aan ziektes. Robusta is een stuk sterker en scherper dan de Arabica koffiebonen.


Ben je op zoek naar een combinatie van koffiebonen Robusta en Arabica? Kies dan tussen #1 Krachtig en Vol of #2 Krachtig en Sterk.Coffea Liberica

Coffea liberica is ook een boomsoort uit de sterbladigenfamilie. Het is een geteelde koffiesoort. Coffea liberica is oorspronkelijk afkomstig uit Liberia en Congo-Kinshasa. De soort wordt vooral geteeld in Maleisië, West-Afrika en de Guyana's. De plant produceert bessen die 2 keer zo groot zijn als die van de Coffea Arabica. Door de matige kwaliteit, en relatief dure productiekosten, is de Coffea Liberica een uitstervend ras koffiebonen.


Koffiebonen worden individueel of in een combinatie op de markt aangeboden

De 2 koffiebonen voor consumptie soorten worden individueel (100% Arabica of 100% Robusta) maar ook in een combinatie aangeboden (meestal 80% Arabica en 20% Robusta).

100% Arabica-koffieboon kenmerkt zich door de verfijnde en zoete smaak. Vaak worden verschillende eigenschappen van de Arabica-koffieboon gecombineerd waardoor een complexere smaak tot stand komt. 100% Robusta-koffieboon kenmerkt zich door de sterke en bittere smaak. Ook hier worden verschillende eigenschappen van de boon gecombineerd voor een uniekere smaak.

Wil je de verschillen weten tussen de koffiebonen van Gewoon, Goede Boon? Ontdek de verschillen op een rij.


Welke koffiebonen drink jij?

  • Gewoon Goede Boon #1

  • Gewoon Goede Boon #2

  • Gewoon Goede Boon #321 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page