Op welke manieren kun je koffie zetten?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Koffie zetten kan op heel veel verschillende manieren. Welke het beste bij je past, kies je natuurlijk zelf. Hier lees je tien manieren van koffie zetmethoden.


1 Instant koffie

Instant koffie is koffie in poedervorm. We noemen het ook wel oploskoffie of vriesdroge koffie. Het is een gemaksproduct dat het zetten van koffie onnodig maakt. Je hoeft namelijk alleen maar heet water op de oploskoffie te gieten. De smaak is wel echt heel anders dan die van verse koffie.


2 Koffiemachine met koffiebonen

Deze manier van koffiezetten werkt machinaal: je doet een voorraad koffiebonen in het apparaat en je kiest, vaak met een druk op de knop, welke koffie je wilt drinken. Bijna altijd kun je ook kiezen voor koffie varianten met melk als cappuccino of macchiato.


3 Koffiemachine met koffiepads

Bij deze variant gebruik je in de machine geen koffiebonen maar koffiepads. Je kiest een koffiepad naar smaak en sterkte en stopt hem in het apparaat. Daarna druk je op een knop en het apparaat zet je koffie. Het is tegenwoordig ook mogelijk om zelf je koffiepads te maken.4 Koffiezetapparaat met filterkoffie

Deze manier van koffie zetten is ideaal als je veel bezoek hebt omdat je meteen een hele post klaar maakt. Het bereiden van je koffie is wel iets ingewikkelder dan de manieren met een machine. Je moet namelijk zelf uitvinden wat de beste koffie – water verhouding is. Een voordeel van deze koffie zetmethode is dat het apparaat je koffie warm houdt.


5 Drip brew (handfilterkoffie)

Dit is een manier van koffiezetten waarbij je een filterhouder met koffiefilter op je kop of koffiepot zet. Je doet een aantal scheppen koffie naar smaak in het filter en je giet er langzaam en voorzichtig heet water op.


6 Cafetière

Je maalt je koffiebonen en die doe je in de cafetière. Je giet er heet water bij en roert een paar seconden. Je duwt de pers naar beneden en je koffie is klaar.


7 Espressomachine

Koffie zetten met een espressomachine is een apparaat waarmee espresso en andere op espresso gebaseerde koffie kan worden bereid. In een espressomachine wordt water tot ten minste 90°C verwarmd en bij een druk van ongeveer 900 kPa door 7-10 gram fijn gemalen koffiebonen geperst. Deze apparaten werken met een zogenaamde piston en kom je vaak in de horeca tegen. Tegenwoordig zie je steeds meer particulieren die thuis willen genieten van smakelijke koffie met dit apparaat en investeren in een espressomachine thuis. Je hebt deze machines in allerlei soorten en maten: portiesystemen, halfautomaat of volautomaat. Portiesystemen (cups of capsule) zijn geschikt om snel een kop koffie te zetten, met een halfautomaat speel je zelf makkelijk voor barista en bij een volautomaat hoe je zelf bijna niets te doen. De consumentenbond heeft de verschillende apparaten naast elkaar gezet zodat je de verschillen ziet en zo kiest wat bij je past. Ook hebben zij een keuzehulp ontwikkeld waarbij je door een aantal vragen te beantwoorden ziet welke machine het beste bij je past.


8 Aeropress

Deze manier van koffie zetten lijkt op het koffie maken met een cafetière maar is ingewikkelder omdat je het glas van de aeropress voorverwarmd en het filter van tevoren nat maakt.