top of page

Koffiecocktails voor tijdens een zwoele avond

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Alcoholische dranken en likeuren zijn prima te combineren met koffie. De bekendste soorten zijn de Irish coffee, Italian coffee, French coffee en Spanish coffee. Naast deze bekende koffievarianten, zijn er nog veel meer combinaties mogelijk met koffie en een vleugje alcohol. Je ontdekt hier twee koffiecocktails, die heerlijk zijn op een zwoele avond.

Welke koffievariant bevat welke drank?

In de basis worden al deze koffies op dezelfde manier bereid, alleen bevatten ze allemaal een andere alcoholische drank. In de basisreceptuur maak je je koffievariant door het mengen van warme koffie met drank en maak je deze af met een toefje slagroom.

Aan Irish coffee wordt Ierse whisky toegevoegd. Deze koffie wordt vaak gedronken als dessert. Bij Italian coffee wordt Italiaanse amaretto gebruikt. De smaak van amaretto is te vergelijken met de smaak van bitterkoekjes. French coffee wordt gemaakt met een scheut Grand Marnier of Cointreau. Tot slot de Spanish coffee, waaraan je een scheut Tia Maria toevoegt. Grappig feitje: wist je dat Tia Maria wordt gemaakt in Jamaica met Jamaicaanse koffiebonen? Behalve de bekende wereldse koffies, zijn er nog veel meer dranken en likeuren die lekker zijn samen met koffie.

Likeuren als bijvoorbeeld Malibu geven je koffie een zoete kokossmaak. Chocoladelikeuren doen het ook altijd goed en zijn in verschillende soorten te koop, zoals bijvoorbeeld witte chocolade. In Nederland kennen we ook de Dokkumer koffie*. Aan deze koffie voeg je een scheutje Beerenburg toe met bovenop een toef slagroom. Beerenburg is een kruidenbitter met een basis van Jenever en maakt je kop koffie dus lekker kruidig. Een andere lekkere drank om toe te voegen aan je koffie is Licor 43. Deze drank voegt een vanillesmaak toe. Ook weer heerlijk om af te maken met een toef slagroom en eventueel wat cacaopoeder of kaneel.

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar van koffie kun je ook heerlijke cocktails maken. Gewoon, Goede Boon deelt er graag twee met je, zodat je thuis ook kunt genieten van een smakelijke koffiecocktail.

Siciliano Ingrediënten:

- 60 ml (Italiaanse) vermouth

- 45 ml sterke koude koffie

- 30 ml suikersiroop

- 30 ml bruisend water

- 1 sinaasappelschijfje

Bereiding: Doe de vermouth, koude koffie en het suikersiroop in een cocktailshaker (of een andere dichte beker waarmee je kunt schudden). Vul de shaker met ijsblokjes en voeg het bruiswater toe. Schud de cocktail goed, zodat alle dranken goed met elkaar mengen. Schenk de cocktail in een mooi glas, maak een sneetje in het sinaasappelschijfje, hang hem op het glas als versiering en geniet van je heerlijke Siciliano!

Koffie caipirinha

Ingrediënten:

- 100 ml cachaça (of witte rum)

- 50 ml koude espresso

- 2 theelepels suiker

- 1 limoen

- Koffiebonen

Bereiding:

Snijd de limoen in schijfjes. Doe een paar schijfjes limoen in een glas en doe daar 2 theelepels suiker bij. Vul een glas met ijsblokjes en de cachaça. Roer het goed door en schenk als laatste de espresso erbij. Gebruik eventueel wat koffiebonen als versiering.

Natuurlijk zijn de koffiebonen van Gewoon, Goede Boon heerlijk om te gebruiken voor het maken van deze cocktails. Bestel hier je koffiebonen en maak van je koffiemoment een borrelmoment!


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.


*Bron recepten: Gall & Gall

361 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page