top of page

Wat is een cortado?

Bijgewerkt op: 7 jan.

Koffie is een van de meest geliefde drankjes ter wereld. In Nederland zijn we echte koffieliefhebbers en genieten we graag van een verkwikkende kop koffie op elk moment van de dag. Maar naast onze vertrouwde cappuccino's, latte macchiato's en espresso's bestaat er een minder bekende koffiesoort die in andere landen al lange tijd razend populair is: de cortado. Deze kleine krachtpatser heeft zijn weg naar Nederland gevonden en is bezig met een gestage opmars. In dit artikel gaan we dieper in op wat een cortado is, hoe je hem maakt en welke koffiebonen het beste bij deze koffiesoort passen.


  • Wat is een cortado?

  • Hoe maak ik een cortado?

  • Welke koffiebonen passen het beste bij een cortado?
Wat is een cortado?


De cortado is een traditionele koffiesoort die zijn oorsprong vindt in de mediterrane landen, voornamelijk Spanje, Portugal en Cuba. Het woord "cortado" betekent letterlijk "gesneden" in het Spaans, en deze naam verwijst naar de manier waarop de cortado wordt bereid. Het is een koffiedrank die bestaat uit een gelijke verhouding van espresso en warme melk. Hierdoor krijgt de cortado zijn kenmerkende sterke smaak, terwijl de melk het geheel verzacht en een romige textuur geeft.

In vergelijking met andere koffiesoorten bevat een cortado minder melk, waardoor de smaak van de espresso meer op de voorgrond treedt. Het is daarom een perfecte keuze voor liefhebbers van koffie die op zoek zijn naar een intense, krachtige smaak zonder de bitterheid die soms bij een pure espresso kan komen kijken. De cortado wordt vaak geserveerd in een klein glas, wat bijdraagt aan de authentieke en gezellige sfeer van het koffiemoment.
Hoe maak ik een cortado?

Het bereiden van een cortado is eenvoudig, maar het vergt wel precisie om de perfecte balans tussen espresso en melk te bereiken. Hier is een stapsgewijze handleiding om thuis een heerlijke cortado te maken.

Stap 1: Kies de juiste koffiebonen

De basis van elke goede cortado begint met de keuze van de koffiebonen. Omdat de cortado een sterke koffiesoort is waarbij de smaak van de espresso centraal staat, is het essentieel om koffiebonen van hoge kwaliteit te gebruiken. Ga op zoek naar een medium tot donker gebrande boon met een uitgesproken smaakprofiel dat noten van chocolade, karamel of geroosterde noten bevat. Deze smaaktonen gaan goed samen met de warme melk en creëren een harmonieus geheel. Gewoon Goede Boon #3 past goed bij het maken van je cortado.Stap 2: Maal de koffiebonen

Verse koffie is van essentieel belang voor een perfecte cortado. Maal de koffiebonen net voor het bereiden van de cortado om en behoud de aroma's en smaken optimaal. Gebruik een fijne maling die vergelijkbaar is met tafelzout.

Stap 3: Bereid de espresso

Gebruik een espressomachine om een dubbele espresso te bereiden. Dit betekent dat je ongeveer 60 ml espresso moet extraheren uit de gemalen koffiebonen. Zorg ervoor dat het water door de koffie stroomt met een constante druk en in een tijd van ongeveer 25 tot 30 seconden. Dit zal resulteren in een rijke en geconcentreerde espresso met een mooie crema bovenop.

Stap 4: Verwarm de melk

Voor de cortado heb je warme melk nodig. Giet ongeveer dezelfde hoeveelheid melk als de espresso (60 ml) in een kannetje en verwarm deze op het fornuis of met behulp van een stoompijpje van een espressomachine. De melk moet warm zijn, maar niet kokend. Het doel is om een zijdezachte textuur te creëren die goed mengt met de espresso.
Stap 5: Giet de cortado

Nu komt het belangrijkste deel: het combineren van de espresso en melk tot een perfecte cortado. Giet de warme melk langzaam in de espresso, waarbij je de melk aan de bovenkant van de crema laat stromen. Op deze manier krijg je een mooie gelaagdheid van de koffie en melk. De verhouding tussen espresso en melk moet ongeveer 1:1 zijn.

Stap 6: Geniet van je cortado

Nu is het tijd om te genieten van je zelfgemaakte cortado! Neem een moment voor jezelf, ontspan en laat de rijke smaak je smaakpapillen strelen.

Welke koffiebonen passen het beste bij een cortado?

De keuze van de koffiebonen van cruciaal belang bij het bereiden van een cortado. De smaak van de koffiebonen bepaalt namelijk grotendeels de smaakervaring van de cortado. Hier zijn enkele koffiebonen die goed passen bij deze koffiesoort:

  1. Braziliaanse koffiebonen: Braziliaanse bonen zijn populair vanwege hun milde, nootachtige smaak. Ze hebben vaak tonen van chocolade en zijn zeer geschikt voor een cortado, omdat ze de espresso een aangename zoetheid geven.

  2. Colombiaanse koffiebonen: Colombiaanse bonen staan bekend om hun zachte, evenwichtige smaak en lichte aciditeit. Deze bonen vormen een mooie basis voor een cortado en geven een harmonieuze balans tussen espresso en melk.

  3. Guatemalteekse koffiebonen: Guatemalteekse bonen hebben vaak complexe smaakprofielen met tonen van fruit en bloemen. Deze bonen kunnen een interessante dimensie toevoegen aan een cortado en zorgen voor een verrassende smaakervaring.

De cortado is een koffiesoort die langzaam maar zeker zijn plek verovert in de Nederlandse koffiecultuur. Met zijn krachtige smaak en romige textuur biedt deze kleine krachtpatser een welkome afwisseling voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de traditionele koffievarianten. Het bereiden van een cortado is relatief eenvoudig, maar het vereist precisie en de juiste koffiebonen om de perfecte balans te vinden tussen espresso en melk.

Als je de kans krijgt, ga dan zeker eens een cortado proberen bij een koffiebar die deze koffie aanbiedt. Experimenteer ook met verschillende koffiebonen om jouw ideale cortado-smaak te ontdekken. De cortado is niet alleen een koffie, maar een ervaring die je meeneemt naar de mediterrane landen waar deze koffiesoort al lange tijd geliefd is.

Welke Gewoon Goede Boon koffiebonen passen het beste bij een cortado?


Wil jij aan de slag? Dan is Gewoon Goede Boon #3 de beste keuze voor je cortado. Deze koffiebonen smaak past namelijk het beste in combinatie met warme melk door de 100% arabica koffiebonen.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page