top of page

IJskoffie voor iedereen: vegan, lactosevrij, glutenvrij en suikerarm

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Soms heb je meer zin in een koude, verkoelende kop koffie, dan in een warme. Vooral met tropisch warme temperaturen. Gelukkig kun je ook heerlijke ijskoffies of ‘cold brews’ maken. In deze blog lees je de verschillen tussen ijskoffie en cold brew en hoe je deze kunt maken. Ook vind je in deze blog een recept voor chocolade ijskoffie: vegan, lactosevrij, suikerarm en glutenvrij. Zo is deze koude koffiedrank geschikt voor iedereen!

Wat is het verschil tussen ijskoffie en cold brew?*

Het verschil tussen ijskoffie en cold brew zit in de bereiding en de smaak. IJskoffie maak je warm en koel je daarna af. Cold brew maak je koud, zonder water te verhitten. Bij cold brew gebruik je dus geen warm water. Daarom is de smaak wat zoeter dan bij ijskoffie. Bij ijskoffie is de smaak soms wat zuurder. Het is dus maar net wat je lekkerder vindt.


Hoe maak je cold brew?

Leg 250 gram grof gemalen koffiebonen op de bodem van een pot of fles. Schenk er 1,5 liter water bij en laat vijf minuten staan. Daarna doe je de rest van de koffiebonen en nog 500 ml water erbij. Alle koffie hoort bedekt te zijn met water. Sluit de pot of fles nu af en laat het mengsel 12 uur afkoelen op kamertemperatuur (of 24 uur in de koelkast). Daarna schenk je het mengsel door een koffiefilter in een andere afsluitbare fles of kan. Nu is je cold brew klaar en nog twee weken houdbaar.

Hoe maak je ijskoffie?

Bij ijskoffie luisteren die hoeveelheden minder nauw dan bij cold brew. Om ijskoffie te maken zet je je koffie het beste zoals je dat altijd doet. Zo sterk als je zelf lekker vindt en eventueel suiker of zoetstof toevoegen naar smaak. Laat je koffie afkoelen tot kamertemperatuur en giet hem in een afsluitbare fles of kan. Zet je ijskoffie in de koelkast. Na een paar uur is je ijskoffie lekker koud en klaar om gedronken te worden!


Je hebt nu twee basisrecepten voor koude koffie. Hier voeg je naar eigen smaak melk, zoetstoffen of siropen aan toe. Om je hierbij op weg te helpen, lees je hier een vegan, suikerarm, lactose- en glutenvrij recept.

Hoe maak je chocolade ijskoffie?

Bij dit recept varieer je de hoeveelheden op basis van je eigen smaak. De één heeft zijn koffie graag sterk en de ander houdt weer van veel melk. Gebruik 3/4e deel koffie en vul de rest aan met amandelmelk. Voor een zoete twist voeg je een paar druppels chocoladesiroop toe. Wil je je ijskoffie instawaardig afmaken? Maak je koffie dan af met een toef sojatopping. Wil je heel fancy voor de dag komen? Schaaf dan op de slagroom (vegan) chocolade of giet chocolade siroop of saus over de slagroom. Natuurlijk kun je zelf eindeloos variëren met siropen wanneer je de meest fancy ijskoffies maakt. Zelf een lekkere ijskoffie maken? Koop hier je koffiebonen en deel je foto's van je fancy koffie op Instagram met #gewoongoedeboon en wie weet featuren wij je in onze story’s!

*Bron: Culy.be


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

488 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page