top of page

De gezondheidseffecten van cafeïnevrije koffie

Bijgewerkt op: 29 apr.

Koffie is wereldwijd een van de meest geconsumeerde dranken. Naast het bieden van een oppeppend effect door cafeïne, wordt koffie ook gewaardeerd om zijn rijke smaak en aroma. Maar wat als je cafeïne wilt verminderen of vermijden? Kun je nog steeds genieten van de gezondheidsvoordelen van koffie met cafeïnevrije koffiebonen? In dit artikel lees je meer over wat cafeïnevrije koffie is en wat de gezondheidseffecten zijn. 


Wat is cafeïnevrije koffie?

Bij cafeïnevrije koffiebonen is het grootste deel van de cafeïne verwijderd. Dit gebeurt meestal door de bonen te laten weken in warm water, waarbij de cafeïne wordt geëxtraheerd of door het toepassen van een chemisch proces. Cafeïnevrije koffie en gezondheidsvoordelen


Er is een verschil tussen reguliere, cafeïnevrije en cafeïnearme koffiebonen. Het verschil zit in het maakproces en in de aanwezige cafeïne. De verschillen op een rij: 

  • Reguliere koffiebonen ondergaan een brandproces en bevatten gemiddeld 6% cafeïne. Gewoon Goede Boon biedt 3 reguliere smaken in het assortiment.

  • Cafeïnevrije koffiebonen hebben een definieer proces ondergaan, waarbij cafeïne onttrokken is. Dit proces volgt vaak de zogenaamde 'swisswater' wijze (koffiebonen laten weken in warm water) of een chemische wijze. Daarna worden de koffiebonen gedroogd en gebrand, net als reguliere koffiebonen. Deze processen hebben effect op de smaak, waardoor koffie van cafeïnevrije koffiebonen minder aromatisch is en je deze koffie als minder lekker ervaart. Maar let op: In tegenstelling tot de naam, zijn cafeïnevrije koffiebonen nooit 100% cafeïnevrij. Vergelijk het met alcoholvrij bier dat een minimaal percentage alcohol bevat. Hetzelfde geldt voor cafeïnevrije koffiebonen. Het percentage cafeïne ligt zo laag, dat het nagenoeg cafeïnevrij is.

  • Cafeïnearme koffiebonen ondergaan geen proces voorafgaand aan branden maar bestaan uit zeer kwalitatieve koffiebonen. Hierdoor is een laag percentage cafeïne aanwezig.

Koffiebonen Gewoon Goede Boon #4 bestaan uit deze hoge kwaliteit Arabica koffiebonen. Omdat de kwaliteit van de koffiebonen zo hoog is, is koffie van Gewoon Goede Boon #4 voor minimaal 98,62% cafeïnevrij. Er gaat geen extra proces vooraf aan het drogen en branden van de koffiebonen en hierdoor bevat je koffie minder cafeïne dan de reguliere gemiddelde 6%. De smaak is subliem. 

cafeïnevrije koffie op een boek naast plant

Wil je meer weten over cafeïnearme koffie? Lees dan dit uitgebreide artikel.

Wat zijn gezondheidsvoordelen van cafeïnevrije koffie? 


  1. Antioxidanten: Net als gewone koffiebonen bevatten cafeïnevrije koffiebonen antioxidanten, zoals polyfenolen. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verminderen van het risico op bepaalde chronische ziekten.

  2. Verlaagd risico op sommige aandoeningen: Verschillende studies hebben gesuggereerd dat het regelmatig consumeren van cafeïnevrije koffie kan worden geassocieerd met een verlaagd risico op bepaalde aandoeningen, zoals type 2 diabetes, leverziekte en zelfs sommige vormen van kanker.

  3. Verbeterde mentale gezondheid: Cafeïnevrije koffie kan ook voordelen bieden voor je mentale gezondheid. Hoewel cafeïne vaak wordt geassocieerd met alertheid, suggereren sommige onderzoeken dat het drinken van cafeïnevrije koffie kan helpen bij het verminderen van angstniveaus en het verbeteren van de stemming.

  4. Betere slaapkwaliteit: Omdat cafeïnevrije koffie geen stimulerend effect heeft, kan het een betere keuze zijn voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne en moeite hebben met slapen. Het drinken van cafeïnevrije koffie kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren zonder de nadelen van cafeïne.

  5. Minder hormonale klachten: cafeïnevrije koffie nuttigen vermindert de effecten van hormonale klachten bij bijvoorbeeld de overgang. Cafeïne kan namelijk opvliegers en nachtelijk zweten triggeren (vasomotorische symptomen). 


Wat zijn potentiële nadelen van cafeïnevrije koffie?


  1. Minder energieboost: Het ontbreken van cafeïne betekent dat cafeïnevrije koffie niet dezelfde energieboost biedt als gewone koffie. Mensen die op zoek zijn naar een snelle opkikker kunnen zich mogelijk minder alert voelen na het drinken van cafeïnevrije koffie.

  2. Smaakverschil: Sommige mensen vinden dat cafeïnevrije koffie een iets andere smaak heeft dan gewone koffie. Dit kan te wijten zijn aan het proces van cafeïneverwijdering, dat de smaak van de bonen kan beïnvloeden. Er Aan de cafeïnevrije koffiebonen van Gewoon Goede Boon #4  gaat geen extra proces vooraf aan het drogen en branden van de koffiebonen. Hierdoor bevat je koffie minder cafeïne dan de reguliere gemiddelde 6% en is de smaak subliem. 

Hoewel cafeïnevrije koffie niet dezelfde stimulerende effecten heeft als gewone koffie, biedt cafeïnevrije koffie nog steeds een scala aan gezondheidsvoordelen. Van antioxidanten tot het verlagen van het risico op bepaalde aandoeningen, cafeïnevrije koffie kan een goede keuze zijn voor mensen die cafeïne willen verminderen zonder de voordelen van koffie te missen. Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren, dus luister altijd naar je eigen lichaam en kies de optie die het beste bij je past.


Wil je graag koffiebonen zonder veel cafeïne, dan kies je Gewoon Goede Boon #4. Koffiebonen met de eigenschappen en smaak van normale koffiebonen, maar zonder veel cafeïne. 

*Let op: ben je overgevoelig voor cafeïne? Overweeg dan cafeïnevrije koffie waar een proces vooraf ging aan het branden van de koffiebonen. Dit heeft effect op de smaak, maar geen effect op de nadelen die je ervaart van cafeïne. Wees er bewust van dat ook cafeïnevrije koffie nog steeds maximaal 1% cafeïne bevat.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page