top of page

Wat is van invloed op de smaak van je koffie?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Van je koffie genieten doe je met een perfect kopje koffie. Maar hoe komt de smaak van dat perfecte kopje koffie tot stand? Welke invloeden spelen een rol op de smaak van je koffie? Voordat je gaat genieten, is het goed om te weten welke invloeden een rol spelen op de smaak van je koffie. Want al deze losse invloeden kun je op de juiste manier met elkaar combineren om tot jouw perfecte koffie te komen.


De koffieboon

Dit is het belangrijkste ingrediënt. Lees vooraf goed op de verpakking wat voor smaken je kunt verwachten. De soort koffie, de variëteit aan bonensoorten, waar het groeit en het verwerkingsproces zijn allemaal van invloed op de smaak. Zo omschrijven we koffie uit Afrika bijvoorbeeld over het algemeen als fruitig en bloemig. Als je hier niet van houdt, koop dan ook geen bonen die uit deze streek afkomstig zijn.

De zetmethode

Probeer maar eens: zet met dezelfde koffie een espresso of een filterkoffie. Je proeft twee totaal verschillende koffies. Een espresso is namelijk klein, geconcentreerd en onder hoge druk gezet wat resulteert in een kleine smaakbom. Een filterkoffie is veel zachter omdat de smaken veel meer uit elkaar getrokken zijn. Er zit namelijk een groot verschil in de hoeveelheid drank in je kop koffie: bij espresso is dit 30 ml en bij filterkoffie 250 ml. Weet daarom dat de tools (zetmethode) waarmee je je koffie maakt, veel invloed heeft op de smaak.

De hoeveelheid koffie

Met de hoeveelheid koffie bepaal je of je veel of weinig smaak van alles krijgt. Het maakt namelijk veel uit of je 7 of 12 gram koffie gebruikt, je merkt dan verschil in sterkte.De extractietijd

Dit is de tijd dat koffie en het water met elkaar in aanraking zijn. Hoe langer de extractietijd, hoe meer de smaken van je gemalen koffieboontje onttrokken wordt.

De hoeveelheid water

Een espresso zet je met weinig water en een filter koffie met veel water. Hoe meer water je gebruikt, hoe slapper je koffie wordt. En andersom natuurlijk.

De maalgraad

Hoe fijn of hoe grof je je koffieboon maalt, bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Hoe kleiner het koffiedeeltje is, hoe meer smaak je er aan onttrekt en andersom. De twee basissmaken die je altijd terug vindt in je koffie zijn zuur en bitter. Bij een hele fijne maling proef je dat je koffie meer bitters heeft dan wanneer je heel grove koffie gebruikt. Daar zijn meer zuren in aanwezig.De temperatuur

Dit is misschien wel de belangrijkste factor op de smaak van je koffie. Bij heet water lossen meer stoffen op dan bij koud water. Bij heet water extraheer je meer stoffen dan bij koud water en dat proef je terug in je kop koffie.


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

447 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page