top of page

Van bes tot koffieboon

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

De koffieplant groeit in vochtige tropische klimaten, meestal op grote hoogte, met een gemiddelde temperatuur tussen 17 en 20 graden. Een nieuwe koffieplant heeft drie jaar nodig om zicht te ontwikkelen en tot bloei te komen. De bloemen van de koffieplant lijken op en ruiken naar Jasmijn. Bloemknoppen ontwikkelen zich na regenval. Daardoor groeien er op een koffieplant op hetzelfde moment bloesems en koffiebessen.


Er is dus niet één tijdstip waarop alle koffiebessen geoogst kunnen worden. In de koffiebes zit een pit die bestaat uit twee koffiebonen. De koffiebessen worden met de hand geplukt. Het moment van plukken is afhankelijk van het klimaat, hoogteligging en seizoen. Bij het plukken worden alleen rijpe bessen geplukt. Bij de verdere verwerking van de geoogste koffiebessen kan de droge of natte methode gebruikt worden.Droge methode

Deze methode om koffie te verwerken is het eenvoudigst en goedkoopst. Met verspreidt de geoogste ongewasen koffiebessen over droogvloeren, het liefst in de volle zon. Ze worden regelmatig gekeerd om rotting te voorkomen. Na ongeveer vier weken, als het vochtgehalte van elke bes gedaald is tot ongeveer 12%, zijn de bessen droog. De buitenkant is nu donkerbruin, hard en broos geworden. De koffiebonen zitten nu los in de bes.


Het verwerken met de droge methode is een vrij precies werk. Te lang in de zon betekent uitdroging en bij een tekort aan zon ontstaat het risico van schimmelvorming. In een machine worden schil, vruchtvlees en hoornschil verwijderd.


"Koffiebonen zijn eigenlijk geen bonen, maar pitten van de koffiebes"


Natte methode


Bij deze methode worden koffiebessen gewassen en gelijk ontdaan van vruchtvlees in een pulp machine. Dan worden de koffiebessen gefermenteerd. Dit betekent dat het bewerkt wordt om langer houdbaar te blijven. Nadat alle resten zijn losgekomen, worden ze weer gewassen. De koffiebonen hebben nu nog steeds de hoornschil en worden verder gedroogd. Dit proces is vergelijkbaar met de droge methode en duurt ongeveer twee weken.


Vlak voor export worden de koffiebonen ontdaan van de hoornschil en eventueel gepolijst om de laatste restanten van het vlies te verwijderen. De koffieboon heeft dan een mooie blauw-groene tint.


Hierna worden de koffiebonen gesorteerd en gescheiden. Sortering gebeurd op grootte, dichtheid en kwaliteit. Grotere en zwaardere koffiebonen leveren de beste smaak.


Voor de karakteristieke koffiesmaak worden koffiebonen gebrand waarbij elke koffiemelange zijn eigen, specifieke brandinstructie krijgt. Tijdens het branden verdampt het vocht, zwelt de boon op en komen aromatische oliën vrij. Door het karameliseren van de suikers, krijgen de koffiebonen, naast een andere smaak, ook een diepbruine kleur. Deze kleur gaat, afhankelijk van de temperatuur en de duur van de branding, van licht via medium naar donker. Het is belangrijk dat er na het branden en malen geen lucht bij de koffie komt. Door zuurstof gaan kwaliteit en smaak snel achteruit.


"In koffie zitten ongeveer 800 stoffen die invloed hebben op de uiteindelijke smaak. Ter vergelijking: in wijn zitten maar 400 stoffen die bepalend zijn."


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

265 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page