Tip: De voordelen van de Zweedse koffie traditie

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Zweden zijn de minst gestreste mensen van de wereld. Wat hun geheim is? Naar eigen zeggen is dit iets anders dan korte werkdagen van 6 uur of langer ouderschapsverlof. Het is de traditie Fika: Twee vaste momenten kletsen met collega’s, onder het genot van een kop koffie met iets lekkers. Een fika brengt meer verbondenheid met je collega's, minder stress en meer creativiteit.


  • De traditie

  • Wat is Fika precies

  • Het verschil met een normale pauze

  • De voordelen van een fika


De traditie


Fika is een begrip in Zweden en staat symbool voor de Zweedse koffie cultuur. Deze traditie gaat ver terug en betekent in de basis 'koffie te hebben', iets wat hand in hand gaat met zoetigheden als gebakjes, taartjes en koekjes.

Koffie is niet per se nodig, het gaat om het onderbreken van je werkdag. De Zweden doen dit twee keer per dag: ’s ochtends tussen 9.30 en 10 uur en ’s middags tussen 14.30 en 15.00 uur. Je gaat dan tien minuten achter je bureau vandaan, misschien zelfs het pand uit. Niet zomaar een koffiepauze, maar even letterlijk je werk achter je laten. Een moment om echt even te ontspannen.


Wat is Fika precies?


Fika betekent een pauze en is een sociale aangelegenheid. Het werk, of andere dagelijkse bezigheden, worden onderbroken door bij elkaar te komen. Het is meestal een koffie pauze met iets lekkers samen met collega's, familie of vrienden. Het hoeft trouwens niet per se koffie te zijn, een kop thee, iets fris of een glas water doen het ook.

Het verschil tussen een fika en een gewone pauze


Het verschil tussen een fika en een gewone pauze is dat je je werkplek tijdens fika echt achter je laat voor een kwartiertje gezelschap van collega’s. Mensen van verschillende afdelingen mengen zich, omdat de fika ruimtes in Zweden vaak klein zijn. Zo komen de receptioniste of de baas makkelijk in gesprek met de schoonmaker of consultant.

Er is altijd wat te drinken, geen alcohol, en vaak ook een kleine versnapering als fruit, cake of een broodje.


De gespreksonderwerpen tijdens fika zijn licht en gaan het liefst niet te veel over werk. Sommige werkplekken hebben zelfs een verbod op praten over werk ingesteld.


De voordelen van een fika