top of page

Op dit tijdstip kun je het beste koffie drinken (en het is niet als je wakker wordt)

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Begin jij je dag ook met een kop koffie? Dan ben je niet de enige. Een cafeïne boost zorgt er voor dat je goed van start gaat. Dit lijkt logisch maar is het helemaal niet. Het is juist het slechtste moment om koffie te drinken. Wat is dan wel het beste moment van de dag om koffie te drinken?


In Nederland drinken mensen van 15 jaar en ouder met in totaal ongeveer 44 miljoen koppen à 5,5 miljoen liter per dag. Daarmee is koffie dan ook volksdrank nummer 1. We drinken koffie omdat we er blij, alert en geconcentreerd van worden zonder dat het grote gevolgen heeft voor ons lichaam, zoals drugs dat wel hebben. Dat komt doordat cafeïne in je lichaam ervoor zorgt dat het hormoon adenosine, dat slaperigheid veroorzaakt, zijn werk niet meer kan doen.


Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert om je cafeïne consumptie niet boven de 400 milligram per dag uit te laten komen. Dit betekent ruim 4,5 koppen koffie per dag. Bij die hoeveelheden hebben de meeste mensen namelijk geen last van bijwerkingen. Het is niet gek dat het Voedingscentrum toch een grens aangeeft. Je kunt alles overdrijven, en té veel koffie is ook niet goed. Alles wordt vergif als de dosis te hoog wordt, zelfs water. Koffie kan de oorzaak zijn van slapeloosheid, trillerigheid of hartkloppingen. Vervelende effecten maar niet levensbedreigend.

Dit gebeurt er in je lichaam

Je lichaam maakt cortisol aan, een hormoon wat invloed heeft op je slaap-waakritme, maar ook op je spijsvertering en je afweersysteem. Tijdens de dag maak je niet altijd dezelfde hoeveelheid cortisol aan: je maakt ’s morgens meer aan zodat je makkelijker wakker wordt en ’s avonds minder, om je te helpen om in slaap te vallen. Maar wat je je misschien niet beseft, is dat cafeïne de productie van cortisol in ons lichaam afremt.Als je ’s ochtends koffie drinkt, wordt je cortisol productie verlaagd door de cafeïne die je binnenkrijgt. De cafeïne zelf heeft dus weinig effect, want door je natuurlijke cortisol productie word je ook makkelijker wakker. De cafeïne vervangt dus eigenlijk de cortisol. Wat het erger maakt, is dat je lichaam na een tijdje afhankelijk wordt van de ochtenddosis cafeïne en de cortisol niet langer deze taak vervuld. Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend.


Wanneer kan ik het beste koffie drinken?

Je drinkt het beste een kop koffie wanneer je cortisol niveau het laagste is. Zo voel je je energieker wanneer je een inzak moment hebt en koffie drinkt. Bij de meeste mensen is het ideale moment tussen 10.00 uur – 12.00 uur of tussen 14.00 uur – 17.00 uur. Het is misschien lastig om de switch te maken, zeker als je lichaam is gewend aan een cafeïne boost ’s ochtends, maar uiteindelijk merk je dat je koffie meer effect heeft en je veel meer energie ervan krijgt.


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

1.881 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page