top of page

Is het gezond om koffie te drinken als ik sport?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Voor veel mensen is een kop koffie onmisbaar, vooral na het wakker worden of na het avondeten. Maar wat nou als je (veel) sport? Is het dan wel gezond om koffie te drinken? Lees wat het effect van koffie drinken is op je lichaam en of het gezond is om koffie te drinken als je sport.


Een kop koffie heeft een positief effect op je bloedcirculatie. Een betere bloedsomloop zorgt weer voor meer zuurstof. Als je een uur voordat je intensief gaat sporten ongeveer twee koppen koffie drinkt (200mg - 300mg cafeïne), verbrandt je lichaam meer vet en minder glycogeen. En dat is positief voor je sportprestaties. Ben je een intensieve sporter? Lees dan dit eens van Manners Magazine, onderdeel van Mediahuis Nederland gebouwd op een onvoorwaardelijk geloof in onafhankelijke journalistiek.


Wat is glycogeen? De koolhydraten die je eet, worden opgeslagen in je spieren en lever in de vorm van glycogeen. Hier vormt het een energie voorraad die wordt aangesproken wanneer je lichaam dat nodig heeft. Belangrijk hierbij is dat je weet dat glucose, ook wel bloedsuiker genoemd, een andere belangrijke stof is. Dit is de belangrijkste en makkelijkste brandstof voor je lichaam. Alle koolhydraten die je eet, worden bij de vertering afgebroken tot steeds kleinere deeltjes, tot ze uiteindelijk als glucose in je bloed worden opgenomen. Daar wordt het of direct gebruikt door je spieren of opgeslagen totdat je het beter kunt gebruiken. Zo voorkomt je lichaam dat het ooit zonder brandstof zit. Glycogeen is belangrijk bij dit opslagproces van energie. Je lichaam zet glucose om in glycogeen dat goed in de spieren opgenomen wordt. Het slaat de energie op die manier in je lichaam op. Er zit alleen wel een beperkte ruimte in je spieren voor het opslaan van energie. Als de energie voorraden vol zijn, en er nog steeds te veel glucose in het bloed zit, slaat het lichaam de rest op als vetweefsel. Het kost het lichaam meer moeite om energie uit vet vrij te maken, maar aan de andere kant kan er in totaal ook veel meer opgeslagen worden.

Negatieve bijwerkingen

De beweringen dat koffie vocht afdrijvend werkt en dus de vochtbalans verstoort (wat slecht is als je wilt afvallen), zijn inmiddels gedateerd. Wie wil afvallen en tóch koffie drinkt: geen enkel probleem! Je krijgt maar 1 calorie binnen per 100mg. Zolang je de grens bij drie koppen koffie legt, is er niets aan de hand. Let wel op: Iedereen reageert anders op cafeïne, dit effect hangt af van onder anderen je lengte, leeftijd en gewicht. Het gebruik van te veel cafeïne kan wel degelijk resulteren in slapeloosheid, hartkloppingen en een hogere bloeddruk. Dus: drink koffie met mate. (Bron: Decathlon)Conclusie

Wanneer je met mate koffie drinkt, kan dit een positieve invloed hebben op je lichaam. Koffie vermindert namelijk vermoeidheid, stimuleert het hart en je ademhaling én zorgt voor een beter gebruik van vetten. Koffie drinken zorgt ervoor dat je lichaam meer vet verbrandt en minder glycogeen. Het zorgt dus voor een beter gebruik van vetten. Het meeste voordeel heb je bij een kop zwarte koffie op nuchtere maag voordat je sport en drink maximaal 3 koppen koffie per dag. Op deze manier kun je koffie drinken en sporten goed combineren.


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page