top of page

Hoe maak je het perfecte melkschuim

Bijgewerkt op: 7 jan.

Er gaat niets boven het thuis genieten van een zelfgemaakte cappuccino of latte macchiato. DIt kan goed met je espressomachine of je melkopschuimer. In deze blog leer je de techniek van melk opschuimen voor machines met een stoompijpje en voor automatische melkopschuimers.

Je hebt het volgende nodig:

 • Melkkannetje

 • Melk

 • Opschuimer of stoompijp


Wat is een goed melkkannetje?

En goed melkkannetje moet van RVS zijn vanwege de temperatuur (RVS is een goede warmtegeleider waardoor je aan je melkkannetje voelt hoe het gaat met de temperatuur), hygiëne (RVS is makkelijk schoon te maken en daarmee voorkom je ongewenste bacteriën) en het is praktisch (RVS mag in de vaatwasser). Tot slot moet een goed melkkannetje een wanddikte hebben van minimaal 1,3 mm. Dit is voldoende wanddikte waarmee je voorkomt dat de melk te snel opwarmt.

Met welke melk krijg je het beste melkschuim?

Je krijgt het beste melkschuim met volle melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Door de vermenging van eiwitten en vetten krijg je een zacht microfoam. Dit microfoam is het makkelijkst en het mooist uit te schenken. Vaak denken mensen dat ‘droog' schuim met grote luchtbellen het beste cappuccinoschuim is. Je loopt dan echter sneller kans dat de melk dan verbrand. Dit gebeurt bijvoorbeeld sneller bij magere melk, omdat hier weinig vet in zit.

Opschuimen met een stoompijpje

Zorg dat je voor een cappuccino of latte eerst je espresso maakt en klaarzet. Voor een latte macchiato maak je eerst de melk klaar en daarna de espresso.

 1. Schenk de melk in het kannetje tot ongeveer een halve centimeter onder het onderste puntje van het schenktuitje.

 2. Maak de stoompijp schoon door de stoom in een doekje te blazen en zet de stoomkraan van het stoompijpje aan.

 3. Steek de stoompijp tot ongeveer 1-2 centimeter in de melk.

 4. Als je na het aanzetten van de stoomkraan een zacht sissend geluid hoort, ben je aan het opschuimen.

 5. Plaats het stoompijpje schuin van het midden van de melk zodat de melk goed in beweging blijft. Je bent nu aan het opschuimen.

 6. Zet de stoompijp uit en maak de stoompijp weer schoon.

 7. Geef de melk een paar seconden rust en pak de kopjes met de espresso erin. Sla het melkkannetje één keer met de onderkant op het aanrecht, om de grote luchtbellen kapot te maken. 'Wals' de melk nu voorzichtig rond.

 8. De melk is nu klaar om uit te schenken. Schenk goed door voor een schuimige cappuccino. Als je te langzaam schenkt, zal het schuim in het kannetje blijven drijven en komt er meer dunne melk in het kopje terecht. Zorg ook dat je de melk in één keer uitschenkt voor een stabiel schuim.

Opschuimen met een melkopschuimer is vanaf stap 7 hetzelfde.Tot slot: een paar belangrijke tips

 • Hoe voller de melk, hoe romiger het schuim

 • Zorg dat je melk goed koud is

 • Zoek het sissende geluid op bij het opschuimen, maar stop met sissen wanneer de melk warm begint te worden

 • Zorg dat de melk constant ronddraait in het kannetje tijdens het opschuimen

 • ‘Wals' de melk in het kannetje om een glanzend, fluweelachtig microfoam te krijgen

 • Verwarm de melk niet boven de 70°C, dan krijg je een verbrande smaak


Welke koffiebonen passen het beste bij je perfecte melkschuim?

Wil jij aan de slag? Dan is Gewoon Goede Boon #3 de beste keuze voor je koffie met melk variant als een cappuccino, flat white of macchiato. Deze koffiebonen smaak past namelijk het beste in combinatie met warme melk door de 100% arabica koffiebonen.

178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page