top of page

Hoe bewaar je je koffiebonen? 5 tips waar je rekening mee moet houden

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Als je wilt genieten van een lekkere vers geroosterde kop koffie, is versheid van je ingrediënten cruciaal. Daarom moet je er rekening mee houden dat vers gebrande koffiebonen na drie weken na het open maken van je verpakking, minder lekker koffie geeft. Bij gemalen koffie neemt de kwaliteit trouwens al na 10 dagen af. Daarom is het belangrijk om je koffie vers te houden zonder smaken en aroma’s te verliezen. Hoe bewaar je je koffiebonen om je koffie vers te houden? Lees 5 tips hoe je dit doet.


Je krijgt 5 tips om je koffiebonen te bewaren:

  1. Bewaar je koffiebonen in een luchtdichte (schone!) bus of bewaarblik

  2. Bewaar koffiebonen in de vriezer

  3. Vocht (water) is de voornaamste vijand voor je koffiebonen

  4. Bewaar je koffie ver weg van warmte

  5. Bewaar koffie niet op een lichte plek


Bij verse koffie komen de aroma’s en oliën van de koffieboon het beste tot hun recht. De smaak gaat verloren wanneer koffie te veel wordt blootgesteld aan lucht, licht, vocht en warmte. Daarom is het cruciaal om koffie op de juiste manier te bewaren. Dit betekent je koffiebonen beschermen tegen lucht, vocht en warmte.


1 Bewaar je koffiebonen in een luchtdichte (schone!) bus of bewaarblik

Volgens de National Coffee Association van de VS is koel en luchtdicht de beste manier om je bonen te bewaren. Zorg ervoor dat je koffiebonen uit de buurt liggen van ander sterk geurende of sterk smakende producten door ze in een luchtdichte, schone bus te bewaren en gebruik je bus alleen voor je koffiebonen. Je kunt er ook voor kiezen om je koffiebonen in de geleverde Gewoon, goede boon zak te bewaren waarin je ze gekocht hebt. De kwaliteit van de zak is namelijk erg hoog en stevig met een speciaal ventiel dat lucht wel weg laat vloeien en niet naar binnen laat. Als je een koffiemolen hebt, dan is het verstandig om de bonen pas vlak voor het koffiezetten te maken.


2 Bewaar koffiebonen in de vriezer

Als je koffiebonen wat langer wilt bewaren nadat je je zakje opengemaakt hebt, kun je ze beter in de vriezer opbergen in luchtdichte plastic zakjes. Gebrande koffiebonen die langer dan een week worden opgeslagen, horen echt in een vriezer thuis. Laat je koffiebonen niet ontdooien voor gebruik maar maal ze direct. Plaats de koffiebonen die je uit de vriezer hebt gehaald niet terug, er ontstaat dan namelijk condens die het aroma en de smaak van de koffie bederft.

3 Vocht (water) is de voornaamste vijand voor je koffiebonen

Verse koffiebonen hebben onder andere oliën als ingrediënt. Je ziet dit aan het glanslaagje op je bonen. Deze vluchtige oliën zijn in water oplosbaar waardoor de smaak in je kop koffie terecht komt. Vochtige omstandigheden tasten deze oliën aan. Bewaar je koffiebonen daarom niet in je koelkast, omdat na opening het vocht condenseert op de binnenkant van je koffiebus.


4 Bewaar je koffie ver weg van warmte

Wanneer je je koffiebonen aan warmte blootstelt, beginnen ze de oliën die de rijke smaak en aroma geven ‘uit te zweten’. Deze oliën zijn onstabiel en verdampen snel nadat ze vrijkomen van je koffiebonen wat tot smaakverlies leidt. Voorkomt dit door je koffiebonen in een schone bus te bewaren op een koele donkere plaats. Zet je koffiebonen vervolgens ver weg van je espressomachine, fornuis, oven of magnetron.


5 Bewaar koffie niet op een lichte plek

Licht versnelt, net als vocht en warmte, de afgifte van smaak aan de lucht. Licht kan namelijk het proces van smaakverlies versnellen. Bewaar je koffiebonen dus altijd op een donkere plek: ver van zon- en kunstmatig licht. Weckglas met rubberring zou kunnen maar zorg er dan wel voor dat je je koffiebonen in de verpakking in de weckpot gaat zodat er geen licht bij komt.


Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor koffielovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.

626 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page