top of page

Wat is crema eigenlijk?

Kort gezegd is crema de hazelnootkleurige laag die bovenop je koffie ligt. Maar hoe ontstaat deze laag? En wat zegt het eigenlijk? Ontdek het in deze blog.


Hoe ontstaat crema?

Als water onder druk de natuurlijke vetten/oliën van de koffiebonen emulgeert tijdens het door de koffie drukken, ontstaan kleine microbubbels lucht. Daarnaast speelt CO2 een rol. Na het branden blijven koffiebonen nog 3 dagen CO2 vrijlaten. Door dit laatste merk je dat bij verse koffie de crema iets meer robuust is omdat er meer CO2 in het extractieproces zit.

Crema zegt niets over de smaak of kwaliteit

Koffie dat slecht gebrand is, en slechte kwaliteit heeft, kan nog steeds een goede crema produceren wanneer het vers is. Dit shotje kan er prachtig uitzien, maar niet lekker smaken.


Wat zegt crema dan wel?

Lijkt bij het zetten van de espresso het hele kopje gevuld te worden met crema? Dit is een goed teken: de koffie is dan namelijk vers. Nadat de koffie niet meer uit de machine loopt, is de duidelijke verdeling van crema en koffie zichtbaar in je glas. Bij gebruik van oudere koffie ontstaat doorgaans een dunne cremalaag die na korte tijd alweer oplost.
61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page